21 procent consumenten wil dit jaar thuisbatterij installeren

Ruim 1 op de 5 consumenten wil het komende jaar een thuisbatterij en een warmtepomp installeren. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Nationale-Nederlanden Bank door Norstat onder 610 Nederlandse huiseigenaren.

4 procent van de ondervraagde consumenten stelt een thuisbatterij te hebben en 21 procent van de ondervraagde huiseigenaren wil binnen een jaar een thuisbatterij aanschaffen.

Groendak
Daarnaast heeft 13 procent van de respondenten op dit moment een hybride of volledig elektrische warmtepomp. 22 procent geeft aan van plan te zijn om komend jaar hierop over te stappen.


Maatregel Percentage consumenten dat maatregel wil treffen
1. Warmtepomp 22 procent
2. Thuisbatterij 21 procent
3. Groendak 15 procent
4. Zonneboiler 14 procent
5. Koken op inductie 14 procent
6. Zonnepanelen 13 procent

‘Nederlandse koopwoningen met een warmtepomp of een thuisbatterij zijn op dit moment een uitzondering en dat kan er over een jaar anders uitzien’, stelt Sitske Mauritsz, directeur Hypotheken van Nationale-Nederlanden Bank. ‘Huiseigenaren zijn actief bezig met energiebesparende maatregelen. De resultaten van ons onderzoek laten echter ook zien dat niet iedereen de mogelijkheden heeft of kent.’

Zonnepanelen
Uit het onderzoek van Nationale-Nederlanden blijken zonnepanelen het populairst onder woningeigenaren. Meer dan de helft van de ondervraagden heeft zonnepanelen laten installeren nadat zij hun huis gekocht hebben. Het hoge aandeel zonnepanelen verklaart volgens de onderzoekers mogelijk ook de wens van veel huiseigenaren om een thuisbatterij aan te schaffen.

De belangrijkste informatiebron voor verduurzaming is familie en vrienden. Daar staat tegenover dat een derde zich helemaal niet heeft laten adviseren. Slechts een minderheid heeft een professionele adviseur op het gebied van verduurzamen en/of financiering geraadpleegd.

Financieringsmogelijkheden
Van de huiseigenaren die nog geen energiezuinige maatregelen genomen hebben, denkt 32 procent dat ze hiervoor onvoldoende financieringsmogelijkheden hebben. Naast financiële beperkingen is gebrek aan informatie over subsidieregelingen voor 23 procent de reden om geen verduurzamingsstappen te nemen.

Mauritsz: ‘Bij deze groep leeft de vraag: hoe kan ik het financieren? Hier is een belangrijke rol weggelegd voor financieel adviseurs. Zij kunnen huiseigenaren inzicht bieden in de financiële mogelijkheden voor een duurzame verbouwing. Zeker nu de nieuwe hypotheekregels mogelijkheden bieden voor woningen met een laag energielabel.’ 


Bron: solarmagazine

Deel deze blog

21 november 2024
Compensatie voor huurders met zonnepanelen: SP brengt debat op gang
21 november 2024
Subsidie op zonnepanelen als alternatief voor de salderingsregeling
10 juni 2024
Tweede Kamer wil wet schrappen salderingsregeling zonnepanelen in najaar behandelen
22 mei 2024
Nieuw Kabinet Schrapt Salderingsregeling Zonnepanelen per 1 Januari 2027
20 mei 2024
57% van de Consumenten Overweegt Thuisbatterij na Stopzetten Salderingsregeling
14 mei 2024
Energiebedrijven vinden salderingsregeling zonnepanelen onhoudbaar
29 april 2024
Waarde huis met energielabel A+ 23 procent hoger
18 maart 2024
Accepteer nieuwe werkelijkheid en maak terugleverheffing eigenaren zonnepanelen transparant
14 februari 2024
Eerste Kamer houdt subsidie voor zonnestroom voorlopig in stand
17 januari 2024
Consument kan btw op thuisbatterij terugvragen, met óf zonder zonnepanelen
Laat meer zien